Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.01.2008 14:12 - За критиката, благотворителността и за СМСите
Автор: majkata Категория: Други   
Прочетен: 8444 Коментари: 20 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Когато на едно място се употребят две думи “деца” и “държава” моментално наострям уши. Дали защото самата аз имам две деца или защото от първо лице съм изживяла ЧАСТ от ужаса на детските домове. Може би защото отглеждам децата си почти сама без да разчитам на държавата, а домовете са препълнени с деца, за които родителите им се отказват да се грижат или са изцяло без родители. Възниква въпроса кой тогава трябва да се погрижи за тези точно деца. Логичният отговор е всички ние, т.е. държавата с част от данъците ни.

Та тръгна "Великолепната шесторка" по бТВ и започнаха дискусии по темите: трябва ли или не трябва да се пращат СМС, защо са включени точно определени хора, как не ги е срам да си правят реклама на гърба на децата и защо се прави благотворително предаване, след като държаната има пари и трябва да даде!?! Всички, които са по-будни и наблюдават света с критично и широко отворени очи в един глас казаха – НЕ писна ни! И са прави.

Не мога да не се съглася, че за ТРАГИЧНАТА И СРАМНА картина в Могилино аз, ти и всички изказали се нямаме никаква вина, и вината е само единствено на политиците.

Не мога да не се съглася, че се усеща пошлата нотка на рекламата върху гърба на децата.

Но също така не мога да се съглася, че тези деца трябва да бъдат оставени така просто да си умрат. При положение, че държавата не се грижи за тях дори като мащеха, а ХЕПТЕН не се грижи, трябва някой друг да го стори- не мислите ли.

Искам да попитам: някой от вас влизал ли е в детски дом???

Аз съм влизала! Няколко пъти- като домско дете и като възрастен индивид, неспособен да нахрани целия свят.

При живи и любящи родители попаднах на 7 години в санаториум по здравословни причини за доста дълго време. Там ни хранеха малко по-добре отколкото в Могилино, поне така ми се струва, но хората които се занимаваха с възпитанието ни не бяха по-различни.

Като възрастен съм ходила в дом за деца с увреждания. Там картинката е също отчайваща.

Не мога просто да се съглася с критикарството заради самото критикарство. О.К. и на мен не ми харесва формата, и на мен не ми харесва рекламния момент, и на мен са ми проглушили ушите с кампаниите, но ще пратя няколко СМС и не защото смятам, че ще получа ИНДУЛГЕНЦИЯ, а просто защото в момента не мога да предложа по-адекватен начин, с който да помогна на тези деца.

Ако се сетя за начин, който няма да бъде оплют и охулен, че някой- аз, ти или примерно певицата Деси Добрева си прави реклама веднага ще го споделя и ще се опитам да го организирам.

Ако това не е вашият начин да помогнете моля ви помогнете да измислим начина, защото не само Могилино е в подобно състояние, а единствено с  критика децата няма да се нахранят!




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. sowhat - и аз не мога като теб да нахраня целия свят
16.01.2008 14:35
правя каквото мога .мисля че всеки от нас може да направи нещо за някого .някой който наистина има нужда от това .и не знам дали си купуваме индулгенции ,аз просто мисля че на мястото на тези деца ,биха могли един ден да се окажат моите и ми се къса сърцето ...
цитирай
2. majkata - Со,
16.01.2008 14:46
Пази боже децата ти да попаднат на такова място.:( Децата са първосигнални и по тази причина и някои други, да не отнемам занятието на психолозите, са жестоки! Просто им трябва адекватна помощ. А за битовизмите не искам и да говоря.
цитирай
3. pmggenova - Нещо трябва да се промени
16.01.2008 15:11
Нещо трябва да се промени в нашата държава. Ясно е, че нещо е сбъркано.
Гледах филма още щом пуснаха коментари във весниците за него.
В този дом наисина е ад. Той сигуно е АДЪТ за тези деца. Мислила съм много как може да се променят нещата и да се помогне на тези деца- но нищо не съм измислила. Мисля си , че на тези деца вече не може да се помогне с никакви пари. Трябва да има пари поне за тези след тях./ Колко е ужасно ,че ще има такива/
Сигурна съм също , че само пари, без промяна на концепцията /глупава дума- но друга не измислих/ нещата няма да се променят.
Смяна на персонала с квалифицирани хора, които могат да работят с деца с проблеми, или просто с хора ,които имат сърце за тази работа е едно от нещата. След това трябва да се види как другите държави го правят- тя топлата вода е открита- и да се приложи и във всички социални домове.
Но за това пак не трябват само пари, а и държавници които да започнат да го вършат. Трябват много неща. Кампанията няма да ги даде, но поне да разбуни духовете, да накара всички да се замислим, да не се примиряваме, да не търпим .
Но всичко това са само размисли, а левчето си е левче- него поне можем да дадем.
Можем и да се постараем да махнем вички управници, които не виждат нещата и отново взеха от държавниа излишък, но не за децата, а за да отидат на държавно посещение в Монако-за Коледа. Но това е пак политика....
цитирай
4. majkata - Да така е, топлата вода е измислена.
16.01.2008 15:52
На светлинни години сме от света. Превела съм десетки социални доклади за международни осиновявания. Там децата без родителски грижи са съвсем малко- въпрос на ценности и на бит.
По света децата се настаняват в приемни семейства, ако няма кой да ги осинови.

В България от скоро се работи по този въпрос, откакто има Агенция за закрила на детето, а това е една доста млада структура, която по причини, че е с доста ограничени правомощия, а и по други пак български причини среща множество трудности в работата си.

Стремежът е децата да бъдат отглеждани в среда, близка до семейната. Затова бяха създадени СОС детските селища. Не знам за тези болни деца от Могилино дали обаче е достатъчна такава помощ, те в момента се нуждаят по-скоро от болнично лечение.
цитирай
5. apollon - Това са държавни домове - адът е в ...
16.01.2008 18:12
Това са държавни домове - адът е в държавата
цитирай
6. анонимен - лорр
16.01.2008 18:57
Работя в тази област и мога само да кажа,че с построяването на "къщичка" няма да решат проблема! Домът не беше в лошо състояние, лоши са грижите за тях,лошо е отношението на държавата, лоши сме ние в невежеството си....трагедията е голяма и за съжаление трябват години ,за да се променят нещата и най-вече адекватна държавна плитика! Иначе и аз пращах sms-и......
цитирай
7. lostdog - пращайте смс-и, но не се заблужд...
16.01.2008 21:25
пращайте смс-и ,но не се заблуждавайте,че по този начин помагате на децата от дома в Могилино...Според мен чрез пращане на смси заемаме един вид пасивна позиция и по някакъв начин успокояваме съвестта си.Да пратиш смс не е изразяване на гражданска позиция,нито е проява на благотворителност.
Не мисля,че парите са основния проблем на дома в Могилино.Тези деца се нуждаят преди всичко от някого,на когото истински му пука за тях,от грижа...Нищо не се случва по нормален и правилен начин в тази държава,включително и тази фалшива кампания....
Не казвам,че е лошо да пращаш смси ,но не трябва и да си мислим,че като пратим сме помогнали и решаваме проблема.Трябва да търсим други,по-ефективни начини да помогнем на децата.
цитирай
8. bambola - Не е само въпрос на социална политика,
16.01.2008 21:29
макар че по-добре би било да има, идеи липсват идеи, още сме в миналите векове


Мислех да пиша отделен пост, но ще изпозвам твоя с разрешение :)), да се изкажа.

Cъвсем наскоро разбрах, че в някои страни съществува професията "Легален настойник на индивиди със психически или физически увреждания", в това число сираци и терминално болни.

Хора на които им се плаща от държавата и имат легално право да действат от името на индивидите, на всеки 6 месеца предават отчет за свършената работа.



Освен че вземат решенията за лечения и премествания са нещо като контролиращ орган на отделните здравни или не завадения да си вършат работата.



Наистина не знам съвсем точно целия начин на действие, но знам че обикновено са лекари и адвокати, учители, културни дейци, избират ги на специални тестови комисии, имат не повече от 15 човека на които са настойници..
.мисълта ми е, има интересни начини от които можем да се научим и най-важното в България има достатъчно пари

Поздравления за пoста :)

цитирай
9. liliahristova - Тази сутрин в тв предаването на Явор Дачков
16.01.2008 22:07
участва една журналистка от Радио Дойче веле. Не следих целия разговор, слушах мимоходом, но се загледах, когато стана дума, че в Германия мобилните оператори не взимат и пфениг, когато се правят акции за благотворителност. Стана дума и за някаква фондация на радиото, в която всяка година се сменят на дежурство журналистите и през това време не получават възнаграждение за допълнителната си работа. Така всяка изпратена от граждани сума отива непокътната до предназначението си - деца, възрастни, болни и т.н. А тук всичко е наопаки - и бТВ, и мобилните оператори, и шоу-участниците печелят за сметка на адресатите, към които са отправени евентуалните помощи. Освен това ме смути и честото повтаряне, че се събират пари, за да се поддържа дома в Могилино. Доколкото съм осведомена от целия скандал покрай филма на БиБиСи, разбрах, че обещанието и на нашата министърка е домът да бъде закрит. Така трябва да стане! А не да се поддържа изкуствено социална форма, която носи само вреди и нещастия. Домът трябва да се закрие, а за децата да се осигурят приемни семейства, които ще ги гледат и водят редовно на прегледи и лечение.
цитирай
10. yuliya2006 - Домовете за сираци в България са ...
16.01.2008 22:33
Домовете за сираци в България са доста различни. Едни са малко по-добри, други пълна трагедия. Но децата, те са еднакви, тъжни и жадни за любов Имала съм възможност да бъда приятел с деца от тези домове, будни, всеодайни и обичащи. И днес когато някой от тях вече успяли мъже, облечени,семейни идват при мен като приятел, аз знам че частица от мен има в тях.Те са невероятни и аз ги обичам не по-малко от мойте синове.
с обич ДЖУЛИ
цитирай
11. nyakoj78 - Цялата тази работа...
17.01.2008 06:34
... с "Великолепната шесторка" по бТВ е отвратителна меко казано! Участниците не са виновни за нищо (освен че някои са малко лигави, но те са си такива по принцип), но който го е измислил, бТВ и Ани Салич, която иначе много харесвам, този път просто преминаха всякакви граници! То не бе реклама, не бе мазнене, не бяха мобилни оператори, които били толкова добри да помогнат, не бе крещене как видите ли "Великолепната шесторка" е най-великото нещо в цялата история на шоутата досега в целия ефир в цял свят и т.н и т.н. На всичкото отгоре и в новините на бТВ не спряха да го рекламират като най-, най-, най-голямата новина на деня, а това, че в катастрофи и строежи и други нещастни случаи са загинали няколко човека през деня беше доста по-маловажно...

И накрая какво - пак ние да даваме пари! Ааааааа, не. Няма да пратя и един смс. Отвратен съм. На маймуни ни обърнаха...

Предпочитам да пращам смс-и на http://www.save-darina.org/.
цитирай
12. scintilla - Това,
17.01.2008 08:28
от което децата в институциите имат най-голяма нужда, е личният контакт. Нито вафлите, които обикновено им носят дарителите, ще ги нахранят, нито дрехите втора употреба (друго, което обикновено им се носи) ще ги стоплят така, както би го направило второто, петото, десетото посещение при тях. И това, да запомниш имената им. Да си поговориш с тях за проблемите им. Да ги гушнеш. Да им позволиш да те целуват... Не е кой знае колко и всеки би могъл да го направи. Само добро желание се иска!
Колкото до Смс-те, те вероятно ще са полезни за децата от Могилино, но в страната ни има повече от 10 000 изоставени деца. Да има деца в институции, е в интерес на институциите, а не на децата. Защото институциите се издържат от тях. И волята за решаване на проблема е само на думи. Докато законът позволява децата да бъдат изоставяни от родителите си, домовете ще са пълни.

Поздрави за постинга!


цитирай
13. majkata - анонимен 6,
17.01.2008 11:07
аз не съм нито социален работник, нито психолог за да мога адекватно да преценя дали трябва къща или не. При всички положения с построяването на къщата ще бъде сменен и персонала, който се грижи за децата, а надявам се и подхода и методиката.

Абсолютно наясно съм, че проблема е в хората, които упражняват грижата и възпитанието. В санаториума в който бях проблема беше същия- там от големи извращения ни спасяваше единствено факта, че имаше текучество на децата- престоя там продължаваше от 6 месеца до 1 година. Макар, че имаше деца, които идваха през няколко месеца за по 1 година.

И това не е проблем на демокрацията- този проблем съществува, откакто има домове!
цитирай
14. majkata - @lostdog,
17.01.2008 11:12
това беше причината за този постинг- търсенето на по-ефективен начин. Не смятам обаче, че пращането на СМС е по-пасивна позиция от непращането.
Факт е също така, че и в по-развитите демокрации се използва подобен модел, макар че там хората са по-малко лъгани и май са по-доверчиви от нас, а и начина на правене на подобна кампания е различен.
цитирай
15. majkata - @ bambola,
17.01.2008 11:27
мерси за интересния коментар! Получаваш разрешение и за бъдещи такива:)))

Липсват идеи и в социалната политика, ако ме питаш. Макар, че по-скоро идеите закъсняват всъщност, но това е нормално. Агенцията за закрила на детето като подразделение на Социалното министерство е създадена през 2003, ако се не лъжа. От известно време Агенцията работи по програма за настаняване на деца в приемни семейства, което е сащото - на родителите се плаща, за да бъдат родители. Просто, ако има хора с по-скромни финансови възможности и който имат желание да помогнат отглеждайки едно или две деца могат да го сторят и държавата ще ги подкрепи.
В България обаче се намират нихилисти, който гледат с лошо око на тази идея, която всъщност е доста по-човешки модел от домовете.

И да в България има пари и затова социалните работници трябва да получават повече за тежкия си труд. Просто държавната машина е бавна, а съзнанието ни е още по-бавно действащо.
цитирай
16. majkata - @liliahristova,
17.01.2008 11:34
немският модел определено е за пример, а в Дойче Веле работят няколко много кадърни българки, които биха могли да предадат в детайли модела, мисля че и Румяна Таскова/може и да греша за фамилията/ и Маринела Липчева-Вайс биха откликнали с удоволствие.
Това, че се печели на гърба на адресатите и мен ме възмущава, но не смятам ,че трябва да ги лиша от подкрепата си заради това.
А за приемните семейства си права, но това е един много бавен процес на превъзпитание на обществото ми се струва.
цитирай
17. majkata - Джули,
17.01.2008 11:38
права си, че домовете са различни- там където директора си е на мястото положението е значително по-добро. Не мисля обаче, че това е добра форма за отглеждане.
Коментарът ти както винаги е изпълнен с човещина!
Благодаря ти!
цитирай
18. majkata - @nyakoj78,
17.01.2008 11:43
както отбелязах и на мен формата не ми харесва. Аз просто взех различно решение.

А срещу http://www.save-darina.org/ се намериха хора тук в блога, който също да възроптаят:(
цитирай
19. majkata - @scintilla,
17.01.2008 11:47
права си за топлината и отношението.
За институциите не мога да се съглася. Те са едно заварено положение, което надявам се с времето да изчезне. Много български граждани обаче се стараят тези интитуции да си останат винаги пълни с изоставени деца. Имам постинг на тази тема- "Да не захвърляме децата си"
цитирай
20. dragosakos - sms
27.01.2009 13:05
Честно да си призная, аз не пускам sms-и. Не, защото не ме грижа за хората, заради които се правят подобни кампании, а защото за такива кампании се сещаме или по празниците или след като нещо трагично се е случило в държавата ни. Винаги сме на принципа "След дъжд - качулка". Аз съм дарявала пари (въпреки, че не смятам, че винаги парите са проблема), но на банкови сметки, които са публикувани на достъпни места. Чувствам се манипулирана по време на празниците, когато стартират кампании като "Българската Коледа" и прочее. Едва ли не, да успокоя душата си, да си пусна левчето и ето... велико, аз съм помогнала.
Питам, след като на всички толкова много им пука и за децата, и за старите хора, и за болните хора... ами защо, бе ДЖАНЪМ мобилните оператори не се откажат от ДДС-то на sms-ите? Защо депутатите не дарят 13-тата си заплата за някаква подобна кауза, ами само гледат да се нагушат? Защо все такива като нас се чувстват виновни, гузни и зле, че съществуват такива домове, че има болни, на които никой не помага....
Ядосвам се!
За мен благотворителността е начин на мислене! Благотворителността трябва да е доброволен акт! Ако искам да дарявам, не ми е необходимо да ме подканят от ТВ екрана!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: majkata
Категория: Други
Прочетен: 123208
Постинги: 17
Коментари: 98
Гласове: 5189
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031