Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2008 20:40 - Чукчи не читатель, Чукчи писатель
Автор: majkata Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4700 Коментари: 7 Гласове:
0

Последна промяна: 03.02.2008 21:07


Говорихме с едни приятели кой как се е научил да чете. Това разбира се по повод на напъните на Мъничето и дядо й да се научи да чете, които започнаха от около две седмици.

Почти никой не се сещаше как се е научил да чете и след като някой каза, че щом не се сеща значи е било лесно, никой повече не си призна за усилията.

 

Да си призная, аз за голямото си дете не помня как стана, защото не съм я насилвала да чете, а и тя имаше проблеми с очите. От любопитство беше научила буквите и след това в първи клас някак от само себе си стана.

Помня обаче за себе си. Като малка бях много болнава и изключително рядко ме пускаха да играя с децата навън. Бях си измислила хиляди начини сама да си играя и да се забавлявам и един от тях беше свързан с моето ограмотяване. Мама и татко макар и учители по професия нямаха много време за мен, а и колкото го имаха то отиваше във висене по опашки пред лекарски кабинети. Казваха ми обаче буквите, когато ги питах тая коя е и оная коя е. Така неусетно на около 5 г. бях научила буквите и понеже имах всичкото време на света седнах да пиша писмо на баба и на дядо, които живееха на 500 км и виждах рядко. Някак успявах да пиша думите една след друга с големи печатни букви и естествено с грешки, но написах цяло писмо и то без чужда помощ.

Когато вечерта мама и тате се прибраха, аз гордо им показах какво съм написала. Те седяха изумени и неразбиращи. Баща ми естествено първо ме попита дали сестра ми не ми е помогнала за писмото, аз отрекох, а и тя де защото и тя вечерта разбра какви съм ги вършила цял след обед. След като беше надлежно проверено и установено, че други възможни подсказвачи липсват, ме попитаха дали мога да прочета това, което съм написала. Какво мислите се случи – успях само с обръщението, а другите по-дълги думи, които незнайно как бях изписала върху листа ми се опряха!!! А майка ми и баща ми, изпълнени и с гордост, и с притеснение си отдъхнаха, че детето все пак не е вундеркинд:)) Та така аз, за да се науча да чета, първо се научих да пиша:))

Сега като гледам малката Марина ми напомня за моя “Чукчи период”, защото ако тя напише нещо успява да го прочете, но от букварчето е трудничко:)))




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mikii - При мен...
04.02.2008 05:46
При мен беше интересно. Още не ходех на училище и дядо ми ме учеше на латинските букви. Той владееше есперанто и беше твърдо убеден, че някога този език ще завладее света. И вместо на българската азбука ме учеше на латинската...Когато бях в първи клас ги шашвах, че знам и латинските букви...
цитирай
2. majkata - :)
04.02.2008 09:24
Е, ти си бил направо сензацията на класа, аз просто си четях, даже учителката в І клас беше казала, че дългите и сложни думи ги чета неправилно защото съм била букувала, а трябвало да сричкувам:)
цитирай
3. mikii - За четене
04.02.2008 18:07
Вжано е пръвтаа и поледсанта бквуа от дмаута да бдаът на мсятото си. Мжетое да рзбъракате мстеата на оастнаилте бвуки
и все пак нпиасатноо ще прдъолажва да се чтее с лкоета. Твоа ивда да пкаоже че вскичтоо твоа вемре, котео сте попрлеили в уилчище е нпразано, доасттънчо е блио да ви начуат да слгатае на мстяото им бутквие от наалчото и каря на вяска дмуа кяото пиеште. Приичнтаа е в нчиана по котйо виашят мъозк оработбва ирнфоцмаията. Ткаа уяспвате да преочттее нааписното
джае кгаото нтио енда дмуа не е изиспана пвраинло.
цитирай
4. majkata - :)))
05.02.2008 09:57
Знаех си, че ходенето на училище ми е загубило времето:)))))))))
цитирай
5. mikii - Странното е ...
06.02.2008 21:14
Странното е, че има хора, които не могат да прочетат по-горното. Лично съм писал подобни текстове - само с две - три изречения ...Не могат! .... Четат буква по буква ...и нищо не разбират ....Ако начинът Ви на четене е на по-елементарно ниво - четете буква по буква - макар и бързо, все пак добивате представа за написаното. Когато напреднете в това занимание четете думата като едно цяло - така както се чете китайски иероглиф. Някаква съвкупност от знаци се възприема като едно цяло означаваща нещо. Нищо, че са разбъркани знаците - те пак това означават. Това е по-визша форма на четене....Знам ли !?!? ... - Може и да не съм прав ! ...Но във всички случаи е интересно - нали???
цитирай
6. smile4tonight - :)
07.02.2008 11:49
четенето беше преди писането... а родителите ми наистина се бяха уплашили, че ще ставам вундеркинд, какво да се прави като малко бях умничко.. Дядо ме научи!!! Имах кофти навика да надписвам книжките кога съм ги прочела- още има книжки с моя разкривен почерк на "прочетено от *** на 4 год и 3 мес, и 4мес..."В първи клас вече можех да умножавам до 5 и да работя с трицифрени числа..Обаче си имаше и минуси - някои приятелки бяха подтиснати, че вкъщи ги сравняват с мен, почерка ми беше (и въпреки подобренията си е)грозничък, а в училище винаги си приказвах и пречех на другите деца да учат... Но пък винаги съм обичала да си чета книги - даже и не за възрастта ми ;)
цитирай
7. majkata - :)
07.02.2008 12:39
верно е подтискащо за другите, аз непрекъснато усещах негативните мисли върху себе си, сега кротко си затъпявам и ставам по-...неумна:))))

А ти си си била вундеркинд:))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: majkata
Категория: Други
Прочетен: 123243
Постинги: 17
Коментари: 98
Гласове: 5189
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031