Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2008 11:56 - Вярата и нашите деца!!!
Автор: majkata Категория: Политика   
Прочетен: 4758 Коментари: 12 Гласове:
-1

Последна промяна: 30.01.2008 12:12


Слушах днес в един сутрешен блок множеството нападки срещу въвеждането на вероучението в училище и след това съвсем естествено прочетох някои постинги и коментари отново срещу.

Да си призная някои от аргументите даже са интелигентно представени, но въпреки начинът им на представяне не мога да приема.

Опомнете се бе хора, огледейте се! Не виждате ли, че децата ни в училище се бият, държат се арогантно и сe стига дори до убийства на деца от деца.

Ако Българската комунистическа партия не беше старателно затрила християнските ценности за половин век щеше ли да се случва това?!

В стремежът си да мислим като широко скроени личности не се ли превръщаме в изкривения образ в огледалото, срещу когото негодуваме.

Ето и част от аргументите: "На децата бива да се помогне да избират.

Не бива да избираме вместо тях.

На децата бива да се посочи възможният избор.

Не да им се натрапва."

Аз ще попитам: Не мислите ли, че точно тези разсъждения са резултат от един НАТРАПЕН атеизъм. Нека нашият демократизъм да се изразява в приемането на различността, а не в проповядването на атеизъм и анархия.

Религиите, които се били превръщали в идеология ставали част от злото, твърдят някои. Аз пък ще попитам какво са религиите по смисъл освен идеология, макар че те са нещо много повече. И не е ли длъжник Българската държава на обществото точно в този смисъл, след като пред Църквите на големи християнски празници стоеше един “отряден” и записваше кои млади хора са влезли в църквата?!

Българите сме християни от много отдавна, последните сведения са, че още Кубрат е бил християнин, макар и да не е доказано, християни трябва да си останем защото това е съхранило самосъзнанието ни, а да не говорим, че в исторически план това е било и повод за гордост!

И в други постинги съм споменавала дядовците си. Единият ми дядо, който беше повярвал на комунистите и на когото бяха ПРИСАДИЛИ атеизма беше гагаузин. Говореше турски по-добре от тези, които се определяха като турци и в пъти по-добре от  помаците, беше християнин по рождение защото беше така възпитаван като малък и кръстен в църква, и атеист по убеждение защото беше повярвал в идеята за равенството!

Дядо беше обаче с българско самосъзнание, за разлика от помаците! Ето това е ВЯРАТА скъпи инакомислещи!

Аз като майка нямам нищо против да се въведе този ОХУЛЕН предмет в училище, не смятам, че детето ми ще бъде ощетено в избора си и определено вярвам, че това ще накара поне една част от децата, а защо не и от родителите да си зададат някои въпроси!



Тагове:   Нашите,


Гласувай:
0



1. viovioi - не съм съгласна...
30.01.2008 13:13
вероизповеданията пречат на интелектуалното развитие на човека и прогреса! Как си представяш един религиозен човек да дръзне да се качи на космически кораб за да изследва Космоса? Та нали там горе е неговия кумир. По добре да седи долу да му се кланя ,бръщолеви и мърмори нещо неразбрано в манастира.
цитирай
2. majkata - Вили,
30.01.2008 13:21
аргументът ти е смайващ. Дори в този аспект погледнато религията е необходимият баланс.

Ако зачеркнеш всички хуманни ценности и обърнеш поглед единствено към прогреса може би на някой, който е с твоите убеждения ще дойде идеята да се клонират всички, които са примерно с IQ над 120, а за всички останали да бъде приложена евтаназия, защото тогава прогресът ще бъде по-ускорен!

Колко от пишещите тук ще останат незасегнати от една такава "прогресивна" идея?! Нито един, защото дори и да си над летвата ще имаш поне 1 близък, който попада под нея.
цитирай
3. liliahristova - Ей това за християнина Кубрат
30.01.2008 22:24
не го бях чувала...
От възрастни хора съм слушала какво са учили по вероучение в училище. Мисля, че това им е помогнало много в живота. Според мен трябва да има подобни часове за малките деца, примерно до 4-и клас, а по-големите да изучават и сравняват и другите религии.
Основно обаче си остава домашното възпитание. Затова Църквата трябва да образова миряните в неделни училища, да намери начин да привлече в храмовете не само възрастните, а и родителите - тоест онези, които са най-отговорни за израстването на нова личност.
цитирай
4. monnio - мнение
30.01.2008 23:55
Вероучение и сега може да се преподава по мирските храмове. Към въвеждане на вероучение в училищата съм против не защото съм безбожник, а защото знам какви хора ще идат да го преподават и се сещам как ще го преподават.

1. Ако има вероучение за православните трябва да има и за католици, всевъзможни протестантсващи, че даже и за мормоните. Това са много разходи, защото не трябва да има пренебрегнати - нали?

2. Ще има както за християни така и за мюсюлманите изучаване на корана, нали?

3. Не всяка общност може да осигури адекватно подготвени преподаватели. Дори големите общности не могат да осигурят нужния брой добре подготвени преподаватели.

4. Ако вероучение за православни ще се преподава от минали преквалификация даскали (Богословски ф-т на СУ прави такива курсове) това означава, че вероучение ще могат да преподават дори и останали без работа безбожници като въй въй!

Уверявам ви че ислямсикия институт в София бълва кадри на нивото на преквалифицираите преподаватели, които минават няколко седмичен курс в Бог. ф-т. Бог знае какво ще учат децата за исляма!
цитирай
5. liliahristova - monnio, прав си, но
31.01.2008 09:17
как в българското училище децата са учили вероучение преди 60-70-80 години? И тогава е имало и мюсюлмани, и евреи, и ученици, изповядващи други религии, но държавата е намерила начин да изпълни моралните си задължения към подрастващите.
цитирай
6. monnio - liliahristova
31.01.2008 11:46
Преди да дойдат на власт безбожните комунисти са преподавали дедо поповци. Хич не са били китка, но по онова време БПЦ се е грижило всяка година да има курсове за опресняване на знанията. Сега станеш ли свещеник никой не се интересува какво знаеш, стига да си служиш службата и да си гледаш требите. Не се ли скараш с владиката ще го правиш до гроб.

В случай, че съм се разводнил и съм неясен - богословските факултети и семинариите не са предполагали достойна реализация на завършилите ги години на ред. Сега всеки по-кадърен кадър си е сменил професията и няма да се хване да преподава вероучение за 300-400 лева. Останалите едва ли са най-подходящите да градят веровото съзнание на децата.
цитирай
7. majkata - Я каква интересна дискусия сте си провели без мен!
31.01.2008 16:10
Благодаря и на двамата.

По повод на исляма и точно заради него мисля, че трябва да се преподава вероучение. В България има няколко ислямски фондации, които не седят мирни. Не бива да забравяме и спретнатите задокеански месии, които и днес срещнах в градинката на бившата зоологическа градина.

Това, че няма кадри може и да е вярно, но не означава, че нищо не бива да се прави в тази посока.
цитирай
8. monnio - О, с исляма е не по-малко сложно
31.01.2008 16:57
Именно за това мнозина настояват в светските училища да се преподава история на религиите, а не вероучение, коран и други.

Във всички деноминации има различни конкуриращи се течения, познавам фундаменталисти (което е чудесно, не е същото като екстремисти) и либерали от повече от едно вероизповедание и ако ги питаш всеки ще каже, че той е прав и по неговия начин трябва да се обучават децата.

За да е пълен каламбура фундаменталистките движения във всяка деноминация са малко или много изолационистки. В българските ислямски общности са силно изразени в райони с малко проникване на нови технологии и изобщо образование. Кой образован и толерантен човек ще иде в затънтен край да преподава религия, за да озапти надигащите се чужди влияния? И още по лошото - доколко той ще бъде авторитет, бидейки външен човек за тази общност?
цитирай
9. majkata - Каламбурът е пълен, да!
31.01.2008 17:13
можем да спорим месеци за начина, а докато ние спорим децата ни ги пресрещат едни такива гладко избръснати и им раздават разни неща, обясняват им, а ние седим и гледаме- това не мога да приема.

цитирай
10. mikii - Разум и религия
31.01.2008 18:22
Качества като скромност, справедливост, честност,достойнство, уважение,приятелство, любов са вън от всякакви религии! Може да ги притежава християнин, мюсюлманин ...или който и да е! Нали точно това липсва на съвременната младеж в момента? Нима религията е единственното, което може да ги "вразуми"?
цитирай
11. annanik - Наистина интересна дискусия се получава
01.02.2008 15:47
Първо искам да кажа, че някога си, когато вярата е била реалната основа на живота в България, или училищата са били български, еврейски, мюсюлмански и т.н., или към съответната църква е имало специално училище, където детето да получава необходимите му знания относно религията, която се изповядва в семейството.

В днешно време много малко църкви имат неделни училища. Православните де. Протестантските имат задължително, синагогите и джамиите - също. Неделните училища вършат прекрасна работа, защото там децата не само получават знания, но и се дава възможност на родителите им спокойно да присъстват на богослужението. Но колко от възрастните православни ходят на църква в неделя, за да чуят проповедта?

Въвеждането на вероучение в училищата не е най-удачният начин да се привлекат хората към църквата. За да обясниш на малки дечица притчата за блудния син, не е достатъчно да си учител и педагог. Ако семейството ти живее живот в пълен разрез с християнския морал и ценности и смяташ това за единствено вярно, вероучението няма да те приближи към Бога.

Според мен обучението на децата в основите на християнството и неговите ценности е работа не на държавата, а на църквата. И това не става със законодателство и заповеди. За тази цел са необходими посветени Божии служители, които не само да преподават материала си, но и самите те да вярват в това, за което говорят. Би било голяма подигравка, дори богохулство, ако формален християнин, който е такъв само по графата в автобиографията си, започне да развива локуми за същността на Бога. Вярата не е география, математика или литература. Не е достатъчно да разполагаш с учебен план и програма, за да преподаваш вяра.
цитирай
12. mikii - Вярата???
03.02.2008 17:27
"Вярата" ...Дали е точната думичка ....Знам ли !? _ Това е състояние и отражение на духа !!! ...Някаква основа върху, която се гради присъствието Ви този Свят....Не съм доръсъл да преценя това ....и да коментирам даже ...Написах личното си мнение ....Накратко...

Моля Ви! ...Нека без присъствие на религия бъдем Човеци!!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: majkata
Категория: Други
Прочетен: 123211
Постинги: 17
Коментари: 98
Гласове: 5189
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031